Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma – un ultim apel către consilierii liberali în scandalul Școlii nr.10
Florin Răchitan  - Joi, 28 Februarie 2019

Nici un alt subiect aflat în dezbaterea Consiliului Local Satu Mare nu a aprins atât de mult spiritele ca proiectul de hotărâre privind schimbarea numelui Școlii nr.10 în ”Rakoczi Ferenc”.

Propus într-o manieră netransparentă și ignorând complet opinia părinților elevilor români înscriși la școala respectivă, proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Local, iar negocierile s-au desfășurat ”la sânge” până în seara precedentă.

Grupul PSD a decis să nu susțină acest demers, un consilier liberal declarase anterior că se va abține de la vot, iar un consilier ALDE și-a găsit ”subit” alte preocupări pentru ziua asta, astfel că va lipsi de la ședința Consiliului Local.

Se pare că cei doi viceprimari liberali au intenția să rămână loiali grofilor, iar ceilalți doi consilieri ALDE se tem că li se vor pune bețe în roate în obținerea diverselor autorizații de la Primărie pentru afacerile lor, dacă nu vor vota ”cum trebuie”.

Scandalul din jurul proiectului cu pricina este menit, în același timp, să ”acopere” alte proiecte mult mai ”ciudate” aflate tot pe ordinea de zi a ședinței de azi.

Unul dintre ele se referă la aprobarea devizului actualizat pentru construirea celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, pentru a se putea relua licitația, după ce procedura anterioară a fost anulată din lipsă de firme interesate. Brusc, valoarea podului a crescut cu peste 10 milioane de euro, dar nimeni nu precizează nicăieri de unde vor veni acești bani, în condițiile în care Guvernul asigură doar mai puțin de 20 de milioane de euro din investiția totală, iar Satu Mare nu poate să suporte din bugetul local restul investiției. Proiectul e bun, totuși, de pus botu și de publicat din nou fotoplanuri cu podul, pentru a întreține speranța în continuare.

Un alt proiect la care se pare că vor pune botu consilierii este cel privind atribuirea unui nume secției române a Teatrului de Nord. Acesta este primul pas spre ”despărțirea” oficială a celor două secții – română și maghiară – a teatrului, dar de data aceasta grofii au avut grijă să procedeze mai subtil, pentru a nu risca un nou scandal pe această temă, așa cum au mai încercat în trecut.

În acest context, consilierul județean Adrian Cozma le reamintește colegilor săi liberali decizia luată în ultima ședință a Biroului Politic Județean al acestui partid:

”Putem negocia orice, dar nu principii și nu negociem sentimentele satmărenilor.

Primarul Gabor a pus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, proiectul de redenumire a „Şcolii Gimnaziale nr. 10" Satu Mare în „Şcoala Gimnazială Rákóczi Ferenc" Satu Mare.

PNL, în forurile statutare de conducere, a stabilit că nu va susţine acest demers nefiresc şi antiromânesc al UDMR și sper ca toți colegii consilieri din PNL să voteze ca atare.

E și o formă de respect față de toți membrii PNL, care nu împărtășesc și nu susțin inițiativa primarului. E și o formă de încredere și respect reciproc.

PNL nu este UDMR. PNL nu a negociat niciodată așa ceva și cred că așa va și rămâne.

Satu Mare are atâtea și atâtea probleme însă se stăruie în lucruri care nu sunt pe agenda satmarenilor”.

Tags: apel  liberali  scoala 10  adrian cozma  
1552 vizite
Distribuie pe